Bij het voorstelrondje wil ik graag dat iedereen zichzelf en zijn of haar bedrijf kort voorstelt. Vertel ons wat je doet en welke diensten of producten je aanbiedt. Deel ook hoe je in de rol van teamleider terecht bent gekomen en wat je heeft gevormd tot de leider die je vandaag bent. Denk hierbij aan belangrijke ervaringen, uitdagingen die je hebt overwonnen, of specifieke eigenschappen die jouw leiderschapsstijl definiëren. Wat maakt jou de leider die je vandaag bent? En vergeet niet om je visitekaartjes uit te delen zodat we allemaal met elkaar in contact kunnen blijven
Waar vroeger leiders steevast overtuigd waren dat ze hoog op hun troon moesten zitten en hun stem moesten verheffen om gehoord te worden(verticale organisatie), zijn er ook tijden geweest waarin leiderschap zich ontwikkelde naar een meer egalitaire benadering. De gedachte was toen dat iedereen gelijken moest zijn. De leider moest tonen dat hij het werk ook kon uitvoeren.
Maar waar staan we nu?
De huidige verwachtingen vragen om leiders die niet alleen de sterke eigenschappen van hun voorgangers belichamen, maar ook weten wanneer ze moeten luisteren en wanneer ze moeten leiden. Dit vraagt om een genuanceerde benadering: een leider moet op de juiste momenten afstand nemen om overzicht te bewaren, maar ook dichtbij genoeg zijn om zijn team op een persoonlijk niveau te ondersteunen en te motiveren. Ervaring als teamleider, manager of directeur vereist nu meer dan ooit een breed scala aan vaardigheden. Of niet?
Een ervaren teamleider, mijn papa, evolueerde van een technische functie naar een commerciële directie waarbij hij zelfs betrokken was bij de lange termijn visie van het bedrijf Renault om alzo herstructureringen uit te voeren. Uiteindelijk kwam hij in een familiebedrijf terecht waarbij met zijn ervaring de fundamenten van een nieuw bedrijf moesten uitgezet worden. ,Bij deze zijn inzichten over wat hij belangrijk vond als leider:
Inzichten als leider
Zijn loopbaan is een verhaal van voortdurende aanpassing en groei, met steeds één constante: de overtuiging dat leiderschap niet alleen draait om titels of functies, maar vooral om de mensen die je begeleidt en inspireert.
Voor mijn vader draait het identificeren van een sterke teamleider niet zomaar om één enkele eigenschap, maar eerder om een samenspel van verschillende sterke kwaliteiten die je niet zomaar terugvindt bij elke medewerker. Hij ziet het als een combinatie van capaciteiten, zoals kennis en ervaring, maar ook werkefficiëntie, organisatorisch talent, visie en intelligentie. Een goede leider moet net dat beetje extra hebben om het verschil te maken.
Maar dat is nog niet alles. Een echte leider, zo zegt hij, beschikt ook over mensenkennis. Hij weet precies wat de sterke en zwakke punten zijn van elk teamlid en speelt daarop in om de gezamenlijke doelen te bereiken. Hij herkent de subtiele signalen die anderen misschien zouden missen. De spanning in een blik, de terughoudendheid in een beweging – het zijn die kleine non-verbale tekenen die hem vertellen wanneer iemand niet goed in zijn vel zit, of wanneer er problemen dreigen te ontstaan. Door dit te herkennen, kon hij vaak al ingrijpen voordat een situatie escaleert.
Volgens mijn papa is er echter één element dat essentieel is voor elk leiderschap: erkenning van het team. Zonder de acceptatie en het vertrouwen van de teamleden, is een leider machteloos.
Erkenning van het team
Het gaat niet alleen om het geven van instructies, maar ook om het verdienen van de respect en steun van het team. Daarom is het belangrijk dat een leider zich als een voorbeeld opstelt. Hij moet altijd op tijd zijn, gestructureerd werken en laten zien dat hij om zijn mensen geeft. Hij is degene die altijd klaarstaat om te helpen, op tijd een moment van ontspanning regelt om de spanning weg te nemen, en die de belangen van zijn team verdedigt bij de directie. En zelfs na de officiële werktijden blijft hij betrokken, dicht bij zijn mensen.
Hij heeft me vaak verteld dat het moeilijker wordt om een hecht en efficiënt team te behouden naarmate de groep groter wordt. Zeven mensen is volgens hem de grens; dat is het ideale aantal om iedereen betrokken te houden en de dynamiek soepel te laten verlopen. Grotere teams vragen om meer structuur, en dan loop je het risico dat de persoonlijke band en de hechte samenwerking verwateren.
Een sterke leider is niet alleen een uitstekende manager
Uiteindelijk is de rol van een teamleider cruciaal voor het bereiken van de doelstellingen van de onderneming. De invloed van een leider gaat veel verder dan alleen de uitvoering van taken; het gaat over het welzijn en de motivatie van de mensen. Als een leider niet goed in zijn vel zit, voelen zijn teamleden dat onmiddellijk. Op de lange termijn kan dat de sfeer, de prestaties en uiteindelijk het succes van de hele organisatie ondermijnen.
Voor mijn papa is leiderschap geen baan, maar een manier van leven. Het is de verantwoordelijkheid om het beste in anderen naar boven te halen, om te luisteren, te ondersteunen en voorop te gaan. Een sterke leider is niet alleen een uitstekende manager, maar ook een mentor, een vriend en een onmisbare schakel in het grotere geheel.
Zo staan we nu op een kruispunt waar zowel de traditionele waarden van sterk leiderschap als de moderne benadering van mensgericht leiderschap samenkomen. Het vraagt om een bewuste balans tussen leiden en dienen, tussen afstand bewaren en betrokken zijn. Alleen door deze balans te vinden, kunnen leiders hun teams effectief naar succes leiden.
Of wat denk jij?
Wens je graag meer te weten over hoe je een team kan opbouwen? Neem contact op met Valérie van That’s called strategy.