Reflectie – Energielevels, reflecteren

Blogpost

Reflecteren – Energielevels

We willen allemaal productiever werken, onze kostbare tijd benutten en vooral meer energie uit ons werk halen. Hoe bereken je of je werk echt efficiënt en waardevol was? En wat doe je eraan als de resultaten je teleurstellen? Waarom moet jij als ondernemer reflecteren?

Begin met reflecteren

Het begin van een nieuwe maand = het ideale moment om even stil te staan bij de afgelopen periode en te reflecteren.

  • Waar kreeg je energie van?
  • Wat nam jouw tijd en energie in beslag en vond je eigenlijk niet zo heel leuk?

Voor jezelf uitmaken hoe productief je afgelopen maanden was, is geen simpele opdracht. De bestaande formule stelt dat je productiviteit gelijk is aan het resultaat van je werk gedeeld door de uren en de energie die je erin hebt geïnvesteerd.

Reflecteren

Het is niet altijd zo eenvoudig om achteraf te reflecteren dus raden we je aan om komende 2 weken bij te houden wat je zoal gedaan hebt en er – nadat de opdracht is uitgevoerd – een smiley te plaatsen naast elke taak. Gebruik een lachende smiley😊 voor taken die je energie hebben gegeven en een fronsende smiley 😔 voor de activiteiten die energie hebben gekost. Dit zal je helpen om een visuele weergave te creëren van waar jouw tijd en energie naartoe gaan.

Hoe gebruik je deze informatie?

Nu je een duidelijker beeld hebt van je energielevels en hoe deze zich verhouden tot je taken, kun je beginnen met het aanpassen van je schema. Probeer taken die je meer energie kosten te minimaliseren of anders in te plannen. Misschien kun je zware taken verdelen over meerdere dagen of ze uitvoeren op momenten dat je energieniveau hoger is.

Stel prioriteiten

Leer prioriteiten te stellen op basis van wat je energie geeft en wat belangrijk is voor je werk of persoonlijke doelen. Dit helpt je niet alleen efficiënter te werken, maar zorgt ook voor meer voldoening en motivatie omdat je meer tijd besteedt aan taken die je echt leuk vindt.

Reflecteer op je reflectie

Aan het eind van de twee weken, neem je de tijd om je aantekeningen te overzien. Welke patronen zie je? Zijn er specifieke dagen waarop je meer energierijke taken hebt gedaan? Hoe voelde je je op die dagen vergeleken met de andere dagen?

Actieplan

Maak op basis van je bevindingen een actieplan voor de komende maand. Misschien besluit je om meer taken te delegeren die je energie kosten, of probeer je meer van je favoriete activiteiten in te plannen. Wat het ook is, het doel is om je werk en privéleven zo in te richten dat ze jou het beste dienen.

Het belang van regelmatige reflectie

Reflectie op je energielevels is niet alleen nuttig voor je productiviteit, maar ook voor je algemeen welzijn. Door bewust te kiezen waar je jouw energie aan besteedt, kun je een meer gebalanceerd en vervullend leven leiden. Regelmatige reflectie helpt je om continu te verbeteren en aan te passen aan veranderende omstandigheden, waardoor je veerkrachtiger en succesvoller wordt in zowel je professionele als persoonlijke leven.

Tips voor effectieve reflectie

  1. Dagboek bijhouden: Schrijf dagelijks korte notities over je activiteiten en hoe je je voelde. Dit helpt bij het identificeren van patronen.
  2. Mindfulness oefenen: Neem elke dag een paar minuten om te mediteren en je gedachten te ordenen.
  3. Feedback vragen: Vraag collega’s of vrienden om feedback op je werk en energiegebruik. Zij kunnen je helpen blinde vlekken te identificeren.
  4. Doelen stellen: Stel duidelijke, haalbare doelen voor jezelf en reflecteer regelmatig op je voortgang.

Conclusie

Reflectie is een krachtig hulpmiddel dat je helpt om beter te begrijpen waar je energie vandaan komt en waar het naartoe gaat. Door deze inzichten te gebruiken, kun je effectiever en met meer voldoening werken en leven. Begin vandaag nog met reflecteren en zet de eerste stap naar een energieker en productiever bestaan.

Wens je graag meer te weten over hoe je reflecteert? Neem contact op met Valérie van That’s called strategy.

Ben je nog opzoek naar dé toolkit die je helpt om je bedrijf succesvol te runnen? Download dan zeker mijn gratis toolkit.

Stressvrij marketingplan of gewoon stressvrije marketing? That's Called Strategy gaat samen met jou aan het werk!

Ik ben Valérie, nice to meet you

Als gepassioneerde marketingexpert help ik ambitieuze ondernemers zoals jij bij hun online marketing, zodat ze een verpletterende indruk
maken met hun digitale merk. Impact creëren is m’n ding en samen smeden we een ijzersterk en stressvrij marketingplan.

Met een master en postgraduaat op zak, aangevuld met maandelijkse bijscholingen, ben ik de ervaren marketeer die ervoor zorgt dat jij en je bedrijf next level kunnen gaan. 

Bovendien hou ik van doeners die vastberaden zijn om te slagen en grenzen te verleggen. Durf jij het aan om je bedrijf een duwtje in de rug te geven en je dromen werkelijkheid te laten worden?

Stap uit de schaduw, spring in de spotlights en word de go-to expert binnen je vakgebied.
Vul ons formulier in en ontvang een uitnodiging om een kennismakingsgesprek in te plannen.